Begeleiding bij rituelen van het leven

Als mens heb je veel belangrijke hoogte- en dieptepunten in jouw leven waar je graag bij stil wilt staan. Denk aan een huwelijk, geboorte of overlijden. Als je het lastig vindt om zo’n dag alleen te organiseren, dan kan je daarvoor ritueelbegeleiding krijgen. Een ritueelbegeleider gaat met jou om tafel zitten om te luisteren naar jouw wensen. Er moet hier wel een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen bijvoorbeeld begrafenisondernemers en ritueelbegeleiders, want die eerste groep is enkel voor de organisatie. Ritueelbegeleiding zoomt vooral in op de inhoudelijke kant van een ceremonie.

Voorbeelden van ritueelbegeleiding

Stel jij gaat trouwen en je hebt al een ceremoniemeester aangewezen. Diegene zorgt dat alles logistiek goed verloopt. De locatie, catering en de band moeten bijvoorbeeld aangestuurd worden, dat doet hij of zij. Maar als je het hebt over aansturen van de gasten, dan kan zo’n ritueelbegeleider dat overnemen. Bij een begrafenis kan het allemaal erg overrompelend zijn voor een nabestaande, dan zou de ritueelbegeleider kunnen ondersteunen of inspringen tijdens een ceremonie.

Ritueelbegeleiding soms nodig

Sommige mensen hebben veel familie en kunnen met hen alles regelen. Maar het kan zijn dat dit niet het geval is. Denk bijvoorbeeld aan een hele verschillende of kleine familie. Wellicht heb je daarom juist ritueelbegeleiding nodig. Zo creëer je toch nog die rust voor jezelf die je nodig hebt. Je wilt namelijk niet op diezelfde dag nog ruzie krijgen met dat familielid die het nooit met jouw eens is.

Speciale behoeftes worden gehoord

Ritueelbegeleiding is er juist voor de speciale behoeftes. Stel jij wilt niet een standaard begrafenis, maar hebt behoefte aan een feest voor jouw overleden dierbare. Ieder zijn voorkeur is helemaal oké en de ritueelbegeleider helpt je daar graag bij. Geef het vooral aan bij degene die je begeleid. Voor meer informatie kan je altijd even bellen of een afspraak maken. Ook zijn er op internet genoeg voorbeelden te vinden van rituele begeleiding. Voel je vrij om te oriënteren en daarna te beslissen of het volgen van een spirituele cursus iets voor jou is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *