Processierups bestrijders

Rups

In veel delen van Nederland wordt er deze zomer weer hard gewerkt door processierups bestrijders. In 2019 was er een enorme processierups plaag en die is er dit jaar weer verwacht. Dat is natuurlijk erg vervelend. Afgelopen jaar hebben heel veel mensen er last van gehad en dat willen we natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen voor dit jaar. Daarom wordt er zo veel mogelijk aan gedaan om de processierups te bestrijden in hoeverre dat mogelijk is.

 

De processierups

De processierups bestrijders hebben niet zo makkelijk werk als je in eerste instantie zou denken. De rupsen zijn met erg veel en komen voor in de eikenboom. Daarom worden ze ook wel de eikenprocessierups genoemd. Ze hebben een vacht van donshaartjes en deze laten los wanneer het waait. Wanneer die haartjes in aanraking komen met de menselijke huid ontstaat er een rode uitslag die enorm jeukt en flink kan branden. Het moeilijke aan het werk van processierups bestrijders is dat je losse haartjes met het blote oog amper ziet. En aangezien één haartje al genoeg is om een flinke reactie te veroorzaken zou je zeggen dat dit bijna een hopeloze zaak is. Maar toch is het wel mogelijk om een flink deel van de processierups te bestrijden.

 

Het bestrijden

Doordat je weet dat de rups alleen in eikenbomen voorkomt kan je alle andere bomen al uitsluiten. Dit laat nog een klein deel van alle bomen over. Dit zijn echter alsnog een hele hoop bomen om te behandelen. Daarom wordt er vooral gekeken naar openbare plekken en drukbezochte plekken waar eikenbomen voorkomen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld recreatiewateren, parken of pretparken. De eikenbomen die hier staan worden ingespoten met een bepaald gif waar de processierups niet tegen kan, waardoor deze komt te overlijden. Zo voorkom je de vermeerdering van de rups en van de vervelende rondvliegende haartjes en dus ook de enorme overlast die ze veroorzaken. En zo gaan de processierups bestrijders dus te werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *